De shift-toets (die met de pijl erop) is een verdraaid handige knop. Ik maak er hoofdletters mee, gebruik hem in
combinatie met de cijfertoetsen en selecteer er in Excel nog wel eens gegevens mee (regel aanklikken, shift ingedrukt houden en klikken op de regel tot waar ik wil selecteren).

De shift-toets is dus bijzonder geschikt voor het van tikken van eigennamen. Een eigennaam is bijvoorbeeld uw eigen naam, of de naam van een land, stad of zaak; iets unieks.
Door het gebruik van een hoofdletter, bijvoorbeeld na een punt en aan het begin van een nieuwe zin, wordt iets benadrukt en onderscheidt een woord zich van de rest, wat voor de lezer weer veel prettiger is.

Leesbaarheid

Niet voor niets schrijven wij onze namen met hoofdletters: hiermee maken wij een duidelijk onderscheid. Als iemand Xavier Huizen heet dan schrijven we die naam met een hoofdletter zodat duidelijk is dat we hier met een persoon te maken hebben.
Jack schrijft zijn naam ook met een hoofdletter en gelukkig maar. Doet hij – of een ander – dat niet dan kan de zin waar Jacks naam in voorkomt heel anders worden gelezen. Dat geldt ook voor Xavier.

In de winkel pakte jack direct een leren jas uit het rek.

Tijdens het overleg was huizen de voorzitter.

Wij willen ons allemaal onderscheiden, en toch doen we dat steeds minder. Zeker nu je je kind de meest aparte namenmag geven is het belangrijk om die dan ten minste met een hoofdletter aan te geven.
(Wanneer Gers Pardoel het over zijn kind Goud heeft doet hij er verstandig aan om vooral die hoofdletter dus niet te vergeten.)

De Caps Lock-ziekte

Dat is weer het andere uiterste: soms wordt per ongeluk – of misschien i.v.m. bijziendheid met opzet, wie zal het zeggen – de Caps Lock-toets ingedrukt tijdens het tikken, WAARDOOR DE TEKST EEN HEEL ANDER UITERLIJK KRIJGT: HET OVERDADIG GEBRUIK VAN HOOFDLETTERS STAAT OP INTERNET GELIJK AAN SCHREEUWEN EN WORDT HET BEST VERMEDEN, OOK AL IS MEN NOG ZO ENTHOUSIAST OVER IETS.
ÉÉN KLIK OP DE CAPS LOCK-TOETS en alles leest een stuk rustiger…

Wilt u zeker zijn dat er geen hoofdletter te veel of te weinig in uw tekst staat?  Of twijfelt u over spelling of grammatica? Neem eens contact op met ‘Hoofd letters’ van Iktikhet, of laat een reactie achter in het veld hieronder: u krijgt dan van Iktikhet een gratis scan van uw homepage. Dit aanbod is geldig tot en met vrijdag 25 juli 2014.

Tips:

Eigennaam: uitleg Taaladvies.net
Hoofdletters en kleine letters