Op 15 maart 2013 vond in Amersfoort een co-creatie challenge plaats waarin Roland Lentze zijn idee voor een nieuw op te zetten sociaal handelsplatform toelichtte. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en het nieuwe – gratis – platform is er: IKZOEK.NU is per 1 september 2014 online en er wordt al gewerkt aan uitbreiding. Achter de schermen wordt gewerkt aan nieuwe – handige – functionaliteiten om het sociale aspect nog meer te accentueren.Het uitwerken van alle in 2013 opgedane ideeën leidde weer tot nieuwe ontwerpen en functies, maar in het team dat de website zou opzetten veranderde ook veel. Gezinsuitbreiding, studies en andere werkzaamheden namen veel tijd in beslag. Met zes mensen (inmiddels vijf) werd in de vrije uren gewerkt aan het platform en het was dus niet een kwestie van ‘dit is volgende week klaar’.
Het geloof in het platform bleef echter onveranderd en met een nieuwe naam en dankzij een strakke planning werd vanaf januari 2014 extra tijd vrijgemaakt om het doel te verwezenlijken: een gratis advertentiesite met een hoog sociaal gehalte.

Sociale marktplaats, sociale media
De basis staat er nu en is voorzien van allerlei handige functionaliteiten. IKZOEK.NU biedt de particuliere adverteerder een ‘winkelruimte’ aan waarin alle spullen kunnen worden geëtaleerd, ter aanbod, vraag, ruil of gratis weg te geven. De adverteerder heeft de mogelijkheid om zijn advertentie te delen via zijn favoriete socialemediakanalen en heeft daardoor een groter bereik, met sneller resultaat als gevolg.

Het inzetten van sociale media is niet het enige pluspunt: wanneer een bezoeker iets van zijn gading ziet kan hij via een chatbericht de aanbieder direct benaderen, en wanneer de aanbieder offline is dan is er de mogelijkheid een bericht te sturen (naast de gebruikelijke e-mailoptie). Zo kan er snel en accuraat gehandeld worden.

Elkaar helpen
IKZOEK.NU heeft ook een ‘belonende’ mogelijkheid. Als een adverteerder hulp wil bij het verkopen van een product dan kan hij bij het opmaken van de advertentie de optie ‘promoot’ aanvinken en eventueel een beloning toezeggen (boekenbon, bloemetje, tuintje harken). Iemand anders kan de advertentie dan ook in zíjn winkeltje plaatsen en helpt zodoende de adverteerder.

Uitbreiding voor dienstverleners
Het platform is zo overzichtelijk mogelijk opgebouwd, inclusief een duidelijke beheeromgeving en een simpele manier van advertenties plaatsen, en er zullen in de toekomst nog meer functionaliteiten worden toegevoegd. De eerste reacties zijn veelbelovend: ‘mooie, rustige site’ en ‘het ziet er schitterend uit’. Het werken aan een ‘vervolg’ gaat binnenkort van start: een versie voor dienstverleners en bedrijven. Daarvan zijn de kosten nog niet bekend, maar ook daar wil het team het ‘sociaal’ houden.